GetInsight

aug 29, 2022

After holiday dip of wat anders?

Heb ik een after holiday dip of een burn out?

Het weer is nog heerlijk! Maar helaas moeten veel van ons weer aan de slag na een welverdiende vakantie. En dat gaat niet altijd even makkelijk. De after holiday dip ligt op de loer. Gelukkig verdwijnt deze meestal na enkele dagen. Maar wat moet je doen als jouw after holiday dip langer blijft?

Frisse tegenzin

Een after-holiday dip bestaat wel degelijk zegt bedrijfspsycholoog Jan Machek van ArboNed.
Er zijn geen officiële gegevens over hoeveel mensen last hebben van een after holiday dip, maar schatting is dat meer dan 50% van de werknemers moeite met het oppakken van werk na de zomervakantie. 

Wat is een after-holiday dip?

Een after holiday dip ontstaat nadat je een langere tijd vrij bent geweest en weer moet starten met werk. Je kunt bijvoorbeeld concentratieproblemen, vermoeidheid, verminderde eetlust, slaapproblemen, somberheid en soms zelfs angstgevoelens ervaren.

Hoe komt het dat je je zo voelt?

Als je vakantie hebt, kun je je eigen tempo en ritme bepalen. En je kunt die dingen doen waar je energie van krijgt. Hierdoor worden geluksstofjes aangemaakt in je hersenen. Als je weer moet werken wordt het tempo voor jou bepaald en heb je minder vrijheid. Hierdoor neemt de hoeveelheid geluksstofjes in je hersenen af en voel je je minder prettig of zelfs gespannen.  Je kunt een after holiday dip ook zien als een mini-rouwproces: je moet afscheid nemen van een fijne en ontspannen tijd. Hierdoor kun je klachten krijgen die lijken op rouw, zoals lusteloos zijn, verminderde concentratie en vermoeidheid.

Iets tegen te doen?

Er is zeker wat te doen tegen een after-holiday dip. Hier is heel veel over te vinden op internet. Daarom hebben wij een top 3 van adviezen samengesteld. 

  1. Geef jezelf de tijd om rustig op te starten. Zorg dat je de eerste dagen niet volledig volgepland bent en nog geen deadlines hebt. 
  2. Vraag jezelf wat je aan de vakantietijd mist. Verken of er een manier is om dat wat je mist toch (deels) te behouden als je weer werkt. Mis je bijvoorbeeld de gezellige aanwezigheid van je partner of kinderen om je heen? Plan een vast gezinsavondje in de week in waarbij een favoriet gezinsgerecht op tafel staat en je daarna samen iets leuks (denk aan: wat deed je in de vakantie wat zo leuk was?) gaat doen. Was juist je tijd alleen zo heerlijk? Plan dan een vaste avond in waarop je me-time hebt. 
  3. Misschien wel de belangrijkste tip: accepteer dat alle begin weer moeilijk is. Beloon jezelf met iets lekkers of leuks om dit nare gevoel te compenseren. En bedenk: dit gevoel gaat na een paar dagen vanzelf over.

After holiday dip, burn out of depressie?

Maar wat als jouw after-holiday dip langer blijft dan enkele weken? Dan is het tijd om je af te vragen of er niet iets anders aan de hand is. Hoe kun je een after-holiday dip onderscheiden van bijvoorbeeld een burn-out of een depressie? Hier wat tips. 

Doe een online test

Een burn out of depressie geeft klachten over een langere periode. Vul een burn-out test of depressie-vragenlijst in (voor deze tests hoef je je email niet op te geven) en enkele weken later weer. Blijf je hoog op burn out of depressie klachten scoren? Neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken. 

Ook al voor vakantie met tegenzin naar werk?

Vraag jezelf af: hoe voelde ik me op werk voordat ik vakantie had? Als je voor de vakantie ook al vaak met tegenzin naar je werk ging, is de kans groot dat dit na de vakantie sterker en langduriger terugkomt. Als dit bij jou speelt is het goed om met mensen die jou goed kennen en die je vertrouwt te praten over je baan en of je daar wel wilt blijven werken. 

Onderliggende gedachten helder krijgen

Probeer ‘onderliggende gedachten’ van jezelf helder te krijgen: wat denk je als je in de auto naar je werk stapt of als die collega of leidinggevende binnenkomt? Zo word je je bewuster van wat je voelt en denkt en kun je gemakkelijker grip krijgen op de oorzaak van negatieve gevoelens en klachten.

Werk-Prive balans

Kijk kritisch naar je werk-privé balans. Heb je genoeg tijd voor ontspanning en hobby’s? Zie je nog genoeg mensen die jou energie geven? Hoe vaak werk je over? En hoeveel verantwoordelijkheden rusten op het werk op jouw schouders?
Kortom, eigenlijk hoort een after holiday dip er dus gewoon bij. Maar als je klachten aan blijven houden, is het tijd voor (zelf)onderzoek! Veel sterkte weer met opstarten. Ergens naar terugverlangen betekent tenslotte dat je het goed hebt gehad ☺. 

Benieuwd wat GetInsight voor uw organisatie kan doen?

Meer weten over hoe u het welzijn in uw organisatie kunt monitoren en verbeteren? Download nu onze brochure!