GetInsight

sep 5, 2022

Waarom zei niemand iets?!

Mijn verhaal en handige tips voor als dit jou overkomt

In deze blog wil ik een ervaring met jullie delen over ongewenst gedrag op het werk. Dit om te laten zien dat ingrijpen bij ongewenst gedrag niet altijd makkelijk is. En dat iemand die je vertrouwt en goed kent ook over je grenzen kan gaan.

Als tweedejaars student ging ik stage lopen bij een creatief internetbureau met een leuk team. Gelukkig mocht ik daar, na mijn stage, een aantal uur per week blijven werken. Het beviel van beide kanten goed, daarom heb ik mijn eindstage ook bij dit bedrijf mogen doen. Na afronding van mijn stage heb ik bij het bedrijf een fulltime contract gekregen, waar ik erg blij mee ben! Het internetbureau is een klein bedrijf, waardoor je iedereen kent. Het is een hecht team, je weet wat je aan elkaar hebt en leert van elkaar. Voor de teambuilding gingen wij elke dag tafeltennissen, voor de ontspanning maar ook om even met elkaar op een andere manier bezig te zijn. De werksfeer was dus goed.

Het onverwachte moment

Nu je dit weet, begrijp je meer waarom de volgende situatie waarin ik heb gezeten, onverwachts kwam. Het was woensdagmiddag, ik was druk bezig met het testen van een online flow. In die flow worden ook e-mails verstuurd. Toen ik die niet ontving, gaf ik dit aan bij mijn collega Sam die daarover ging. Sam gaf aan dat de mail wel verzonden was, want dat stond in de database. Toen ik weer ging kijken en ik aangaf dat ik niks had ontvangen Stond hij opeens op, schoof zijn stoel naar achteren en begon te schelden. Daarna liep hij na-scheldend naar het koffiezetapparaat. 

Overdonderd

Op dat moment bevroor ik, ik had dit niet verwacht. Tot mijn grote verbazing zeiden mijn andere collega’s helemaal niks. Waarom niet? Waren ze bang? Geschrokken? Ik weet het niet, maar ik vond het wel vervelend. Waar normaal een vertrouwde sfeer hing, was die er even niet meer. Mijn gevoelens veranderde na 10 minuten naar boosheid en verdriet. Ik wilde op dat moment niks zeggen, omdat ik bang was dat ik het erger ging maken. Ik moest het even laten bezinken.

Ingrijpen bij ongewenst gedrag?

Eerlijk gezegd was ik teleurgesteld in de omstanders, die het allemaal zagen gebeuren maar niks deden. Kwam dit door de groepsdruk? Kwam dit doordat ze bang waren? Er zijn talloze redenen waarom omstanders niet ingrijpen. In mijn geval kon er gesproken worden van het omstandereffect. Dit is het uitblijven van het bieden van hulp. Omstanders kijken weg bij dit soort situaties. Hoe groter de groep omstanders, hoe kleiner de kans dat iemand gaat helpen. 

Een aantal andere redenen waarom iemand in zo’n situatie niet helpt:

  • De omstander heeft haast en zal eerder de situatie als niet gevaarlijk beschouwen. 
  • De omstander denkt dat een andere omstander beter kan helpen.
  • Als de omstander ziet dat niemand ingrijpt, kan er worden gedacht dat het niet nodig is..
  • De omstander wil zichzelf niet voor schut zetten of achteraf kritiek krijgen als de reddingspoging is mislukt.

Hoe nu verder?

Toen ik een beetje was gekalmeerd, moest ik even wat overleggen met een andere collega. Die zei wel dat het niet goed was van Sam dat hij zo boos was geworden. Maar hij zei dat niet tegen hem zelf. De werkdag was om en ik ging naar huis, de dag daarna was ik vrij en heb ik de hele dag met een vervelend gevoel gelopen. Toen ik vrijdag weer moest werken, ging ik naar Sam toe om te zeggen dat wij moesten gaan praten. Want ik kon niet plezierig meer werken voordat het uitgepraat was.

Excuus

In het gesprek gaf Sam aan dat hij het ook vervelend vond en heeft hij zijn excuses ook aangeboden. Zelf heb ik dit alles niet aangekaart bij mijn leidinggevende, omdat ik het graag zelf wilde oplossen. Als het gesprek anders was gelopen, was ik waarschijnlijk wel naar mijn leidinggevende gegaan, omdat ik dan geen andere oplossing meer zag. Dit is een tijd geleden gebeurd, maar wel denk ik nog af en toe.. waarom zeiden de andere collega’s er niks van? Zulke situaties moeten niet normaal gevonden worden. Zelf denk ik, dat ze op dat moment de situatie niet erger wilde maken en dat ze er ook van zijn geschrokken.

Een aantal tips

Hier nog wat tips van mij, voor jou.

  • Als je in aanraking komt met ongewenst gedrag, probeer dan rustig te blijven. 
  • Geef duidelijk je grens aan, dit kan natuurlijk lastig zijn.
  • Lukt het niet om je grens aan te geven op het moment dat je in aanraking komt met ongewenst gedrag? Probeer er dan later op terug te komen. Een ik-boodschap werkt goed in deze situatie: ik vind dit onprettig. Omdat je vanuit jezelf spreekt kan niemand er over in discussie gaan.
  • Is dit te lastig, om welke reden dan ook, probeer dan naar een leidinggevende of een vertrouwenspersoon te gaan. Het is belangrijk dat je de persoon vertrouwt, waar je naar toe gaat. 
  • Bespreek de situatie met je collega’s die omstander waren en geef aan wat jij nodig en prettig had gevonden in de situatie.
  • Er zijn apps die de werksfeer monitoren zoals bijvoorbeeld GetInsight. Getinsight signaleert anoniem aan je leidinggevende dat er iets in de werksfeer niet goed zit. Ook krijg je tips van de app op het moment dat jij aangeeft dat er iets onprettigs op de werkvloer gebeurd is.

Hopelijk kom je nooit in aanraking met ongewenst gedrag op werk, maar als dit helaas wel gebeurt hoop ik dat dat mijn verhaal je heeft geholpen en weet je hoe je kunt ingrijpen bij ongewenst gedrag.

Benieuwd wat GetInsight voor uw organisatie kan doen?

Meer weten over hoe u het welzijn in uw organisatie kunt monitoren en verbeteren? Download nu onze brochure!