GetInsight

aug 16, 2022

Jouw werknemers gezond houden, hoe doe je dat?

De afgelopen jaren lijkt het percentage van werknemers met een burn-out te stijgen. Ook duurt het steeds langer voordat werknemers met een burn-out weer terugkeren op de werkvloer. Jaarlijks ervaart zo’n 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten en symptomen. Dit zorgt voor jou als werkgever voor een minder productieve werksfeer en een hoop extra arbeidskosten. volgens TNO bedragen de kosten als gevolg van werkgerelateerd verzuim door psychosociale arbeidsbelasting welgeteld €3,9 miljard euro per jaar. Wat kan jij nou als werkgever doen om het percentage personeel met burn-out klachten binnen jouw organisatie zo laag mogelijk te houden? Jouw werknemers gezond houden, hoe doe je dat?

Let op de werkdruk

Een gezond werkklimaat houdt in dat de werkdruk zo laag mogelijk gehouden wordt, bijvoorbeeld door je personeel zo min mogelijk overuren te laten draaien. Hierbij is het dan wel belangrijk dat binnen de gewerkte contracturen de werkdruk niet te hoog ligt. Zorg ook voor genoeg gelegenheid voor ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan een tafeltennistafel op de werkvloer of organiseer op vrijdagmiddag een gezellige borrel.

Stimuleer werknemers om actief te blijven

Wanneer jouw werknemers actief blijven is de kans op uitval vele male kleiner. Jouw werknemers verplichten om te gaan bewegen kan natuurlijk niet maar er zijn genoeg manieren om je werknemers te stimuleren om te gaan bewegen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Een sportabonnement aanbieden binnen het contract van jouw werknemers. Een grote kans dat in ieder geval een deel van je personeel motiveert om meer te gaan bewegen! Kies bijvoorbeeld voor een het aanbieden van een selectie aan sportabonnementen waardoor collega’s samen gaan sporten. Hoe leuk is het als collega’s een teamspirit en band opbouwen door buiten werk samen hun grenzen te verleggen en er binnen de kortste keren op de werkvloer quotes vallen als: ‘Dat hebben we weer lekker gedaan gister hè?’ of ‘Morgen weer samen sporten?’. Lees hier meer over het aanbieden van een sportabonnement binnen een arbeidscontract.
  • Zorg dat jouw personeel met z’n allen na het werk een uurtje kunnen gaan squashen of voetballen. Weet je niet hoe dit te organiseren? Huur een sportorganisatie in die hierbij helpt, zoals;  Sport en Zaken van de sportorganisatie NOC*NSF.  De directeur van Sport en Zaken legt uit aan RTL nieuws: ‘Steeds meer bedrijven werken flexibel, waardoor collega’s elkaar minder zien. Samen sporten bevordert de teamgeest. Uiteindelijk levert het geld op, want mensen zijn minder ziek.’ Al meer dan 10 jaar fungeert NOC*NSF als schakel tussen bedrijven, sportbonden en sportverenigingen.
  • Zorg ervoor dat juist de alledaagse dingen binnen het bedrijf een stukje meer beweging brengen. Kies bijvoorbeeld in plaats van vergaderen in de vergaderzaal voor wandelend vergaderen. Bijna alle vormen van overleg zijn wandelend even productief. Na een half uurtje vergaderen hebben alle aanwezigen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan beweging alweer behaald.

Zorg dat medewerkers kunnen blijven groeien

Om lekker in je vel te blijven zitten is het gevoel van groei belangrijk. Het werken aan ambities en ontwikkeling dragen bij aan het welzijn van werknemers. Buiten dit draagt deze zelfontwikkeling ook bij aan jouw organisatie. Denk hierbij aan cursussen en trainingen of zelfs duale opleidingen. Kijk op Randstad boost voor meer informatie over hoe jij kan dragen aan de ontwikkeling van jouw medewerkers.

Geef voorlichting over stress en burn-outs

Om burnouts binnen je bedrijf te voorkomen moeten werknemers voorgelicht worden over wat stress en burn-outs veroorzaakt, hoe je symptomen kunt herkennen en wat je hieraan kan doen. Door dit te doen kunnen werknemers deze symptomen sneller bij zichzelf en bij hun collega’s herkennen en dus ook in een eerder stadium aan de bel trekken. Organiseer zelf een cursus of huur hiervoor een bedrijf in die hierin gespecialiseerd is.

Iedereen is anders

Luister naar jouw werknemers. Iedereen is anders en juist hierom is het belangrijk om te praten en goed te luisteren. Iedereen krijgt van andere dingen energie en zorg daarom dat je samen op zoek gaat naar wat dit voor hem, haar of hen betekent.

Benieuwd wat GetInsight voor uw organisatie kan doen?

Meer weten over hoe u het welzijn in uw organisatie kunt monitoren en verbeteren? Download nu onze brochure!